Sugestia zastosowania: samodzielna w naparach z ekspresu również bardzo dobry składnik mieszanek.
Atrybuty:
Aromat/ Smak - czysty, bogaty, pełny o podwyższonej kwaskowatości z nutami kwiatowymi, owoców cytrusowych i czekolady.
Wysokość uprawy - 1.000 m do 2.000m n.p.m.
Kofeina - 150 mg/filiżanka
Ziarno - przeważnie odmiany Bourbon średnie i duże
Metoda przerobu - mokra
Rwanda to nieduże państwo afrykańskie o znakomitych warunkach do uprawy kawy. Położone na bardzo pofałdowanym terenie ("Kraina Tysiąca Wzgórz"), którego zachodnia granica przylega do jeziora Kiwu.
Kawę wprowadzili w Rwandzie w 1904 r. niemieccy misjonarze. W roku 1994 kraj został zdewastowany w wyniku krwawej wojny domowej. Dwie dekady później odbudowano przemysł kawowy i obecnie ziarno kawowca, które uprawia się w 450 tys. małych gospodarstw (średnia pow. poniżej 1h) jest głównym rolniczym produktem eksportowym Rwandy.
Kawa, o której mowa jest lekka w smaku, orzeźwiająca a zarazem przepełniona ciekawymi owocowymi nutami. Daje bardzo dobry napar, bardzo pełny i bogaty, świetnie zbalansowany pomiędzy słodyczą, kwasowością i goryczą. Pozostawia na języku intensywny posmak owoców, karmelizowanego brązowego cukru i czekolady.
|
Dostępne Opcje: |
|
25,00zł
|