Sugestia zastosowania: ma wielu wielbicieli jako jednorodna, ale też doskonała jako składnik mieszanek
Atrybuty:
Aromat - pełny, bogaty, czysty mocny, charakterystyczny.
Smak - „Colombian Mild”, miękki, pełny, czysty, bogaty z wyraźną, lekko dominującą kwaskowatością.
Wysokość uprawy - d 800 do 1.900 m.
Kofeina - 5-45mg/filiżanka 180mg.
Ziarno - duże.
Metoda przerobu - mokra
Trzy podstawowe regiony produkcji kawy w Kolumbii tj. Medelin, Armenia i Manizales, w centralnym masywie Cordylierów, które dostarczają ca 70% ogólnej ilości 14-15 mln worków kawy produkowanych przez ten kraj. Specyfika warunków glebowo-klimatycznych i wyjątkowa staranność upraw powoduje, że Międzynarodowa Organizacja Kawowa (ICO), wyróżnia jakość tej kawy w odrębnej grupie „Columbian Mild”. Stąd też kawa kolumbijska – oczywiście „myta” Arabica – ma swoich gorących zwolenników jako samoistna.
W naszej opinii równie dobrze albo i lepiej radzi sobie jako niezastąpiony składnik mieszanek ze względu na bardzo mocne, intensywne i wyraziste cechy aromatyczno-smakowe, które jako komponent są świetne, a samoistne mogą być niekiedy zbyt mocne np. kwaskowatość.
|
Dostępne Opcje: |
|
26,00zł
|