Sugestia zastosowania: pełen zakres zastosowań, ma wszelako zdecydowanych zwolenników jako jednorodna wobec unikalnego charakteru „Mocca” jednak jako składnik mieszanek jest również efektywna
Atrybuty:
Aromat - intensywny, bogaty, czysty , charakterystyczny.
Smak - indywidualny w typie „Mocca” mocny, wyrazisty z subtelnym indywidualnym akcentem kwiatowym, pełny, czysty, cielisty, dobrze zharmonizowany o łagodnej, wkomponowanej w bukiet smakowy kwaskowatości.
Wysokość uprawy - 1.500 m do 1.800m
Kofeina - 140 mg/filiżanka
Ziarno - średnie
Metoda przerobu - myta
Historia kawy jako rośliny użytkowej nie jest ani jasna ani udokumentowana, powszechnie jednak Ethiopię uznaje się za matecznik kawy i jej szlachetnego gatunku jakim jest Arabica. Znakomite warunki glebowe i klimatyczne oraz nadzwyczaj staranna, czysta ekologicznie uprawa, przerób i czyszczenie ziarna powoduje, że bardzo liczne grono wytrawnych kawoszy uważa kawy etiopskie za niedościgły wzór zaliczając je do kaw określanych wspólnym mianem „ Mocca” . Wśród tych kaw Sidamo wyróżnia się subtelną, najwyższej jakości aksamitną delikatnością podkreśloną niepowtarzalnym akcentem kwiatowym w aromacie i smaku.
|
Dostępne Opcje: |
|
47,00zł 45,05zł
|